fredag 5. august 2011

First Contact

(roter fram...ehm...4 August står det!)

Godt og vell 150.000 mongolske Tugrik mot 600 kinesiske. Koselig hostellmiljø gjør det mulig. De stakkars tyske jentene som kom langveis fra på den tran-sibirske jernbanen var sjeleglade over å bli kvitt en god slump Djengis Khan-penger. Gjetordene har begynt å gå om oss her på Chinese Box Courtyard hostel. Ronan fra Irland er ivrig, de tyske jentene, han fra Washington som sitter i sofaen der og de to kompissene fra Montreal synes det hele er wicked og awesome! Gjennom å prate mye om turen merker vi også at vi blir sikrere i våre planer. Ting som ikke har vært diskutert tidligere kommer frem i lyset. Vi er flinke til å prate, men tydeligvis ikke nok. Kanskje det er seriøsiteten det kommer ann på, hva vet vi? Gode ønsker for turen er uansett hjertelig velkomne. 


Mange forberedelser mot lysten på å komme oss ut står i god kontrast til hverandre. Ventetid på visum og småplukk av ærend tar gjerne flere timer når en må stå fast i kø. Trafikkens puls er imponerende og kan bare med overdreven optimisme sammenlignes med rushet i Norge. Det går somregel på centimeteren, men av og til...skal jeg gidde?...av og til er en millimeter nok.

The Village er et lite handlesentrum i Sanlitun, en av Beijings mange bydeler.  Man vet man er i Kina, men i The Village er det bare menneskene som er der som holder deg i landet. Gjennomsyret av amerikansk...var jeg for negativ nå? Vell, over gjennomsnittet påvirket av vestlige merkevarer og butikker skilter sentrum i The Village med MacDonalds, Apple, Starbucks, Nike, CalvinKlein, KFC, QuickSilver, Puma...for å nevne noen. På "Eplehuset" koker det. Hver eneste iPad, iMac, Powerbook og iPhone som ligger ute til testing er opptatt, folk står i kø. De samles for å spille og leke. Etter streng beskjed fra sikkerhetsvaktene ,med sånn krøllete ledning i øret og svarte uniformer, forstår vi at fotografering er uakseptert og vi tusler over plassen til et mer hyggelig ansikt. Med hver vår Americano fra Starbucks'en på hjørnet møter vi Hoie Jicheng. Hoie studerer Electronic Buisiness på et college i Beijing, men har ferie og jobber derfor som butikkmedarbeider hos Puma. 

Vi skal teste våre intervjuferdigheter og stotrer like mye som Hoie når vi til slutt får ham til  å forstå at det er meninger om Vesten vi er ute etter. Situasjonen er like uvant for ham som for oss. Sykepleier, og nå gravende journalist, Kristian, forsøker å gjøre det enkelt mens Morten fikler frem notisblokken. Hoie er tålmodig og flirer beskjedent. 

"Når vi sier Vesten, vestlige mennesker, du vet...som oss...hva tenker du?"
Det repeteres noen ganger med ulik ordlyd til Hoie tilslutt sier: 
"Tall, yea...eeee...big eyes. hehehe. Ande..eee...almost yellow hair in Europe"
Vi skjønner vi trenger trening, men tross knotet forstår vi hverandre mer og mer. Hoie forstår hva vi er ute etter. Etter tanker. Hva tenker folk i vesten?  hva synes du om disse tankene? 
samtalen halter videre og Hoie forklarer at han synes det er positivt at Kina nå ligner mer på vesten enn før og tar til seg vestlig kultur. 
"Vestlig kultur bidrar til arbeid for Kinesere og bidrar til turismen", sier han med en stort smil. Høflige som kineserne generellt er, stilte Hoie med glede opp for fotografering. Lave som kineserne vistnok skal være er ikke i alle tilfeller sannhet. Med sine gode 1.90 sa fotografen i en bisetning under fotograferingen: 
"Your so tall!"
"Thank you, thank your very much" smilte Hoie. Et smil det var vanskelig å lure unna. 
Vi pakket sakene våre sammen og takket for oss. Idet vi gikk ut døren og så en slank, kinesisk jente strene forbi på høye sko og en søt, liten chihuahua i veska, tok Hoie tak i armen til Morten og begynte og stotre. 
"I forgott to say...i like bittels"
"Bittels?"
"Yeea Bittels...you know: Yesterday, all my troubles seemed so far away..."


Hoies litte trall satte seg på hjernen. La oss håpe at det ikke er noen skygge som legger seg over oss. Gode og mette fra fiskehoder og andre herlige, kulinariske opplevelser fra et kinesisk kjøkken i Chaoyang District, sitter vi nå på hostellet. Med spenning i hvert åndedrag gleder vi oss mer og mer. Det var godt å komme igang med portrettene idag. Kristian sier: "Du kan godt stille spørsmål i bloggen, slik at folk kan kommentere"

(...)

..greit: Hva nynner du på om dagen? 

9 kommentarer:

 1. Martin, Martin! Du for en herlig omgang med ord du har! Hurra, high five, woho!
  Morten kan fortelle at som regel nynner jeg, men ikke på noen spesiell sang. I dag derimot, i dag går det faktisk i denne her http://www.youtube.com/watch?v=GH972-mTB3I
  En fin sang som jeg helt hadde glemt. Veit ikke hvor den kom fra nå..
  Knot dere videre, dere kommer til å bli førsteklasses intervjuere/featurejournalister/-fotografer!!

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Kjære Solvor! Dette er et samarbeid, men selve utformingen av ordene er Mortens verk. Hyggelig med komplimenter altså, tenkte bare å legge den eventuelle tvil død, så raskt som mulig. Altså nå!

  SvarSlett
 4. Hahaha :) Selvfølgelig. Den første tenkte jeg var morten, men ikke denne på grunn av navnebruken. Fra nå av skal jeg tenke Morten/Martin/Kristian
  Men! Morten, du e heilt sinnsykt fantastisk du. Sånn! Nå skal jeg ikke mase mer om det.

  SvarSlett
 5. Veldig misunnelig på dere og opplevelsene dere har foran dere! Savner Kina og reising generelt også, skal definitivt følge med fremover! :)

  Dette er en morsom sang jeg synes alle burde lære seg å synge/nynne: http://www.youtube.com/watch?v=TTan_ZWGEUU

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 7. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 8. Ønsker dere lykke til på ferden. Dere begir dere ut på en skikkelig manndomsprøve, og jeg vet dere vil får opplevelser for livet. Kos dere!!!

  Yes Azz!

  SvarSlett
 9. Eg vil bare sei at eg personlig nynne altfor mye på Jarle Bernhoft om dagen :)
  Ellers så e denne bloggen et fantastisk kunstverk både i ord, bilder og handling ;) Glede mg t resten! Silje :)

  SvarSlett